Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Με ζωγράφισα

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε το Παράδεισο και μπες μέσα», Ν. Καζαντζάκης.
Ο άνθρωπος, εσύ κι εγώ, ως ένας ζωγράφος, ένας καλλιτέχνης που βάζει στόχο να δημιουργήσει έναν πίνακα, μια ζωγραφιά τόσο όμορφη, που θα μοιάζει με τον «Παράδεισο».
Η ζωγραφιά αυτή θα συμβολίζει τη ζωή του(;). Τα πινέλα και τα χρώματα είναι τα μέσα. Ο κάθε ζωγράφος όμως είναι ελεύθερος να επιλέξει ποια από τα διάφορα μεγέθη των πινέλων θα χρησιμοποιήσει και με ποια από την πλούσια παλέτα χρώματα θα στολίσει το λευκό καμβά του. 
Το ερώτημα όμως είναι πώς θα απεικονίσει ο καθένας τον «Παράδεισό» του. Αρχίζουμε λοιπόν και πλάθουμε πρώτα με τη φαντασία μας τις διάφορες παραστάσεις και μορφές- στη ζωή κάνουμε όνειρα και σχέδια. Έπειτα, διαλέγουμε τα πινέλα και τα χρώματα- τα μέσα και τους τρόπους- και ξεκινάμε να ζωγραφίζουμε. 
Καθώς δημιουργούμε τις διάφορες μορφές και παραστάσεις- αποφασίζοντας, πράττοντας, βιώνοντας ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές και καταστάσεις, ο «Παράδεισός» μας σιγά-σιγά σχηματίζεται. 
Αν κάνεις ένα βήμα πίσω για να παρατηρήσεις τον πίνακά σου, θα δεις τα κομμάτια της ζωής σου ενωμένα με τον τρόπο που εσύ θέλησες να τα ενώσεις. Τι είναι αυτό που σε οδήγησε να τα ενώσεις με αυτόν τον μοναδικό τρόπο; 
Το κάθε τι που κάνεις, που βλέπεις, που γνωρίζεις, που νιώθεις, ο κάθε άνθρωπος με τον οποίο αλληλεπιδράς σου δίνει κάτι. 
Το «κάτι» είναι και πάλι δική σου επιλογή, όμως ποτέ δεν παύει να είναι κάτι. 
Όλα αυτά τα «κάτι» κάνουν εσένα. 
Στη ζωγραφιά σου ενώνεις τα ‘κάτι» και δημιουργείς τον Παράδεισο- ζωή σου ή μήπως τον ίδιο σου τον εαυτό; Ο «Παράδεισος» είναι άραγε μέρος ή κρύβεται μέσα στον καθένα από εμάς; 
Ίσως την απάντηση να δίνει ο Μπόρχες, στον επίλογο του «Ποιητή», όταν λέει: 
«Ένας άνθρωπος βάζει σκοπό της ζωής του να ζωγραφίσει τον κόσμο. Χρόνια ολόκληρα γεμίζει μια επιφάνεια με εικόνες από επαρχίες, βασίλεια, βουνά, κόλπους, καράβια, νησιά, ψάρια, σπίτια, εργαλεία, άστρα, άλογα κι ανθρώπους. Λίγο πριν πεθάνει, ανακαλύπτει ότι αυτός ο υπομονετικός λαβύρινθος των γραμμών σχηματίζει την εικόνα του προσώπου του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου